Care sunt avantajele si dezavantajele panourilor fotovoltaice pentru consumul tau de energie?

panouri fotovoltaice

Care sunt avantajele si dezavantajele panourilor fotovoltaice pentru consumul tau de energie?

Alegerea instalarii panourilor fotovoltaice poate fi interesanta pentru a reduce consumul de energie si facturile de energie electrica. Si toate acestea facand un gest pentru mediu.

Cum functioneaza panourile fotovoltaice?

Panourile fotovoltaice transforma radiatiile solare in energie electrica pentru a fi utilizate direct in casa.

Senzorii sunt astfel instalati pe acoperis. Energia produsa este apoi transformata printr-un invertor. Acest lucru ajuta la compatibilizarea acestuia cu consumatorii casnici.

Care sunt avantajele panourilor fotovoltaice?

Acest sistem are mai multe avantaje:

  • Este o energie regenerabila, respecta mediul inconjurator.
  • Panourile solare sunt singura instalatie din casa ta care produce energie fara a o consuma
  • O reducere a consumului de energie si a facturilor: instalatia produce energie care reduce cantitatea importata din retea si, prin urmare, suma facturilor tale de energie.

Dezavantajele panourilor solare

Unul dintre principalele dezavantaje ale panourilor solare este ca acestea sunt ineficiente pe timp de noapte si in zilele cu lumina slaba, cum ar fi zilele innorate. Acest lucru poate face lucrurile mai dificile pentru cei care se bazeaza exclusiv pe energia solara.

Performanta panourilor solare poate fi vazuta de unii ca un dezavantaj. Retine ca performanta variaza in functie de diferiti factori, inclusiv tipul de celula fotovoltaica si conditiile meteorologice. In timp ce majoritatea panourilor sunt proiectate sa reziste la ploaie, grindina si zapada, toate acestea pot afecta performanta si pot contribui la degradarea accelerata a materialului. Particulele mici de praf si polen pot reduce, de asemenea, rezistenta sistemului cu pana la 30%.

Intretinerea este unul dintre cele mai complicate aspecte datorita faptului ca particulele pot cadea cu usurinta la suprafata, reducand astfel nivelul de performanta. Curatarea panourilor solare poate fi dificila din cauza inaltimilor. Este foarte important sa te gandesti mai intai la aspectul de siguranta atunci cand urci pentru a indeparta murdaria si resturile.