Cum functioneaza o centrala termica si care sunt serviciile de reparatii?

reparatii centrale termice

Cum functioneaza o centrala termica si care sunt serviciile de reparatii?

O centrala termica produce energie electrica din vaporii de apa produsi de caldura degajata de arderea gazului, carbunelui sau pacurinei, care pune in miscare o turbina conectata la un alternator.

1. Arderea

Un combustibil (gaz, carbune, pacurina) este ars in arzatoarele unui cazan care poate masura pana la 90m inaltime. Carbunele este mai intai redus in pulbere, pacurul este incalzit pentru a-l face lichid si apoi vaporizat in picaturi fine, iar gazul este injectat direct fara tratament pregatitor.

2. Productia de abur

Cazanul este captusit cu tuburi in care circula apa rece. Prin ardere, combustibilul elibereaza caldura care va incalzi aceasta apa. Apa se transforma in abur, trimis sub presiune catre turbine.

3. Productia de energie electrica

Aburul transforma o turbina care, la randul ei, antreneaza un alternator. Datorita energiei furnizate de turbina, alternatorul produce un curent electric alternativ. Un transformator ridica tensiunea curentului electric produs de alternator astfel incat sa poata fi transportat mai usor in linii de foarte inalta si inalta tensiune.

4. Reciclare

La iesirea din turbina, aburul este din nou transformat in apa datorita unui condensator in care circula apa rece venita dintr-un rau. Apa astfel obtinuta este recuperata si recirculata in cazan pentru a incepe un alt ciclu. Apa folosita pentru racire este returnata in mediul sau natural sau returnata in condensator. Fumurile de ardere se prafuiesc cu ajutorul filtrelor si sunt evacuate prin cosuri de fum.

Descrierea serviciilor:

Serviciile de reparatie a unei centrale termice se refera la lucrarile de intretinere preventiva si corectiva a sistemelor de incendiu, precum si la furnizarea de piese de schimb asociate.

Exemple de asteptari legate de intretinerea preventiva:

– examinarea documentelor tehnice de exploatare;

– inspectia vizuala a instalatiei;

– operatiuni de intretinere preventiva.

Exemple de asteptari legate de intretinerea curativa:

– repararea sistemelor de aparare si detectie impotriva incendiilor in caz de accident;

– inlocuirea componentelor.