Cum alegem cele mai calitative echipamente pentru protectia muncii

Cum alegem cele mai calitative echipamente pentru protectia muncii

Cum alegem cele mai calitative echipamente pentru protectia muncii

Muncitorii din diverse domenii de activitate sunt expusi la riscuri specifice. Garantarea sigurantei la locul de munca le permite acestora sa continue sa munceasca fara probleme. Si tu, ca sef, beneficiezi de o productivitate mai mare si un mediu care arata profesional.

Insa alegerea echipamentelor individuale de protectie (EIP) potrivite e o provocare uneori. Sunt atatea optiuni care adreseaza multiple domenii de lucru incat nu stii de unde sa incepi. Optiunile includ dar nu sunt limitate la manusi (din neopren, latex, nitril), combinezoane, casti antifonice, ochelari de protectie, veste reflectorizante etc.

Ei bine, articolul acesta te va invata cum alegi cele mai calitative echipamente pentru protectia muncii. Plus, vei afla cum si de ce sa le oferi angajatilor tai cele mai potrivite echipamente.

Ce trebuie sa ai in vedere pentru a alege cele mai bune echipamente de protectie a muncii?

Inainte de a achizitiona echipamentele individuale de protectie pentru angajati, trebuie sa iei in considerare 2 lucruri:

  • Respectarea legislatiei

Echipamentele trebuie sa fie in standardele si normele legale impuse. De asemenea, si tu ai anumite responsabilitati legate de EIP fata de muncitori. Nerespectarea acestora poate duce la amenzi sau la inchiderea afacerii.

Printre responsabilitati se numara:

  1. Evaluarea pericolelor previzibile la locul de munca
  2. Alegerea, procurarea si distribuirea gratuita a EIP corespunzatoare
  3. Antrenarea muncitorilor cu privire la modul de utilizare si ingrijire a EIP
  4. Mentinerea si revizuirea periodica a EIP
  5. Inlocuirea EIP veche si deteriorate

La randul sau, muncitorul are responsabilitati cum ar fi ingrijirea EIP, informarea superiorului in situatia daunelor asupra EIP etc.

  • Cum identifici pericolele previzibile

Cand vine vorba de alegerea EIP potrivite, cel mai important criteriu este evaluarea pericolelor previzibile. Doctorii si asistentele, constructorii, muncitorii pe santier sau drumuri au nevoie de EIP diferite care vor avea roluri diferite. 

Iata categoriile posibilelor pericole la locul de munca:

  1. Pericole biologice: sunt date de expuneri accidentale si infiltratii biologice. Exemple: infectii cauzate de fluide corporale sau sange, contaminare cu bacterii, probleme legate de expunerea la animale etc. Covid-19 este un exemplu perfect al acestei categorii de pericole.
  2. Pericole chimice: sunt date de interactiunea cu substante periculoase ce duc la coroziune, iritatie sau chiar explozie. Acestea pot avea un impact imediat sau un impact pe durata mai lunga de timp.
  3. Pericole fizice: focul, radiatiile, expunerea la presiune, dezastrele naturale etc. fac parte din categoria aceasta.
  4. Pericole legate de siguranta: acesta sunt, de fapt, pericolele unor conditii nesigure de munca. Sau, in unele cazuri, trecerea cu vedere peste posibilele pericole.
  5. Pericole ergonomice: aceste pericole sunt rezultatul unor actiuni si posturi repetate care, in timp, duc la probleme posturale si dureri musculare/articulare. Spre exemplu, prea multe ore de stat la birou in aceeasi pozitie sau EIP incomode intra in aceasta categorie.
  6. Pericole psihosociale: de multe ori invizibil, afecteaza negativ muncitorii. Acestea includ poluarea fonica, incalcarea drepturilor omului, violenta non-fizica etc.

Cum alegi echipamente de calitate pentru protectia muncii

Cand alegi EIP, trebuie sa te uiti dupa factori precum materialul din care sunt facute, marimea si culoarea. In functie de rezultatele evaluarii pericolelor previzibile, vei alege EIP corespunzatoare. Acest proces trebuie sa fie facut alaturi de specialisti din domeniul protectiei muncii care cunosc toate modificarile legislative care prevad acest aspect.

Pompierii folosesc EIP facut din materiale diferite fata de cele pentru medici, care sunt diferite de cele pentru santier. Desi distincte, EIP calitative au cerinte comune, precum:

  • Sa fie antipoluante
  • Sa aiba rezistenta mare
  • Sa fie rezistente dupa spalare
  • Sa aiba proprietati respirabile

Marimea acestora o alegi in functie de angajati, fiind data de dimensiunile individuale ale acestora. Trebuie sa te asiguri ca sunt comode si angajatul se simte liber. De asemenea, daca lucreaza inauntru, trebuie sa te asiguri ca nu nu le e prea cald sau prea frig cand sunt echipati cu EIP.

Culoarea si vizibilitatea este un factor la fel de important ca celelalte. Astfel, acestea difera de la un domeniu de activitate la alta. Pentru medici este alb si albastru si pentru muncitorii de drumuri este fluorescent (vizibilitate crescuta). De asemenea, EIP adresate muncitorilor de drumuri le creste vizibilitatea, pe cand cele pentru cadrele militare ii ajuta la camunflaj.

Sper ca ai invatat din acest articol cum sa alegi echipamentele individuale de protectie potrivite pentru angajatii tai! Siguranta la locul de munca este un domeniu care trebuie sa fie cunoscut atat de angajatori, cat si de angajati.