Anxietatea si frica la copii

Anxietatea si frica la copii

​Anxietatea, frica si grijile sunt o parte normala a copilariei.

Copiii prezinta uneori semne de anxietate, griji si temeri, iar acest lucru este absolut normal. In cele mai multe cazuri, anxietatea la copii vine si dispare, nefiind prezenta prea mult timp.

De fapt, multe anxietati se dezvolta deseori in diferite stadii de dezvoltare. De exemplu:

  • Bebelusii si copiii mici se tem adesea de zgomotele puternice, de inaltimi, de straini si de separare;
  • Copiii de gradinita ar putea incepe sa se teama de intuneric si de ideea de a fi singuri;
  • Copiii de varsta scolara s-ar putea teme de lucruri supranaturale (cum ar fi fantomele), situatii sociale, esecuri, critici, teste si vatamari fizice sau amenintari.

Bebelusii si copiii mici nu tind sa-si faca griji pentru lucruri. Pentru ca cineva sa poata fi ingrijorat, trebuie sa isi poata imagina viitorul si lucrurile rele care s-ar putea intampla. Acesta este motivul pentru care grijile devin frecvente la copiii cu varsta mai mare de 8 ani.

Pe masura ce inainteaza in varsta, copiii se ingrijoreaza de fel si fel de lucruri. In copilaria timpurie, si-ar putea face griji ca se imbolnavesc sau se ranesc. In adolescenta, accentul devine mai putin concret. De exemplu, ar putea avea temeri legate de razboi, situatia economica, politica, mediu, relatiile de familie si asa mai departe.

Acestea fiind spuse, trebuie retinut ca ingrijorarea si frica sunt forme diferite de anxietate. Frica apare de obicei in prezent. Ingrijorarea apare cand un copil se gandeste la situatii trecute sau viitoare. De exemplu, unui copil i-ar putea fi frica atunci cand vede un caine si, de asemenea, si-ar putea face griji ca va vizita un prieten ce adaposteste un caine de companie.

​Cum sa iti ajuti copilul daca are anxietate

In cazul in care copilul tau prezinta semne de anxietate normala in copilarie, il poti sprijini in mai multe moduri:

  • Recunoaste teama sau ingrijorarea copilului tau si spune-i ca este absolut normala, majoritatea copiilor trecand prin astfel de stari uneori. Iti poti incuraja copilul sa fie amabil cu el insusi atunci cand se simte astfel;
  • Incurajeaza-ti copilul sa intre in contact cu lucrurile care ii creeaza anxietate, putin cate putin;
  • Asteapta pana cand copilul tau devine cu adevarat anxios inainte de a cere ajutorul unui specialist in psihiatrie pediatrica;
  • Lauda-ti copilul pentru ca a facut ceva ce ii creeaza stari de anxietate;
  • Evita sa-ti critici copilul pentru ca ii este frica sau se simte ingrijorat;
  • Evita sa-ti etichetezi copilul drept “timid” sau “anxios”.

​Cand sa ceri ajutorul unui specialist in psihiatrie pediatrica

Majoritatea copiilor au uneori griji sau temeri. Dar daca crezi ca temerile, grijile sau anxietatea copilului tau indica ceva serios, este recomandat sa ceri ajutorul unui specialist in psihiatrie pediatrica.

Ai putea lua in considerare sa consulti un astfel de specialist in cazul in care copilul tau:

  • se confrunta cu o anxietate ce il impiedica sa faca lucrurile pe care doreste sa le faca sau daca aceasta interfereaza cu munca scolara, viata de familie si viata sociala;
  • prezinta un comportament foarte diferit de cel al copiilor de aceeasi varsta;
  • are o anxietate ce ii afecteaza sanatatea si fericirea.

Unii copii anxiosi vor trece peste fricile lor, dar altii vor continua sa aiba probleme cu anxietatea daca nu primesc ajutor profesional. Cand anxietatea copiilor este severa sau de lunga durata, poate fi o tulburare de anxietate.