Principalele beneficii ale seniorilor din caminele de batrani

Principalele beneficii ale seniorilor din caminele de batrani

Principalele beneficii ale seniorilor din caminele de batrani

Fiecare dintre noi, fie ca suntem mai maturi, sau poate in pragul tineretii, cunoastem macar un varstnic, fie ca ne este tata, bunica, unchi, matusa sau poate o ruda mai indepartata. Cunoscand un varstnic, automat suntem constienti si de faptul ca uneori le este foarte greu sa se descurce, mai ales cand vine vorba despre cei ce locuiesc singuri. 

Pe langa faptul ca nu toti pot fi independenti, nu trebuie sa uitam nici de faptul ca majoritatea dintre ei ajung sa petreaca zile intregi singuri, fara a socializa cu absolut nimeni. Singuratatea este extrem de grea la batranete, si tot ea este cea care-i conduce pe seniori spre depresie.

Fiind o perioada atat de grea pentru fiecare dintre parintii si bunicii nostri, trebuie sa gasim cea mai buna solutie pentru a-i oferi varstnicului o viata mai dinamica si plina de sens. Intr-un camin de batrani zilele nu trec fara sa se intample ceva special. Fie ca este vorba despre o activitate de socializare, miscare, plimbari in aer liber sau activitati de intretinere, beneficiarii vor avea intotdeauna lucruri de facut, iar timpul lor va trece cu o mai mare usurinta.

Caminele de batrani, un loc sigur pentru fiecare senior

Cu toate ca unii catalogheaza caminele de batrani ca fiind o idee nu tocmai buna, totusi acestea ofera foarte multe beneficii seniorilor din vietile noastre. Multi spun ca nu este drept ca dupa o viata de munca, sa ne ducem batranii in camine, sa isi lase in urma casa, dar totusi, daca nu putem sa locuim alaturi de ei, sa le oferim siguranta si un trai decent, fara dar si poate un camin de batrani este o alegere potrivita. Pe langa faptul ca fiind acolo suntem siguri ca sunt mereu ingrijiti, hraniti corespunzator, nu trebuie sa uitam de un factor deosebit de important, si anume, prezenta unui personal medical calificat in incinta caminului, fapt ce ne va oferi mereu siguranta ca rudele noastre in varsta sunt in totalitate ferite de pericole. 

Intr-adevar, putem spune ca nu poate fi inlocuit confortul casei cu nimic in lume, dar in situatia celor ce au o varsta inaintata, sa locuiasca singuri este foarte greu, chiar daca sunt la ei acasa. Scopul caminelor de batrani nu este acela de a plasa rudele in varsta acolo, ci din contra, acestea sunt concepute pentru a ne asigura ca cei dragi ai nostri sunt mereu in siguranta si foarte bine ingrijiti. Pentru persoanele care au un job si poate ca locuiesc chiar in alt oras, cu siguranta ideea de a–si instala rudele in varsta la un camin este cea mai buna optiune. 

Centrele pentru seniori s-au schimbat mult in ultimii ani. Acum au devenit adevarate hoteluri cu echipe de profesionisti care sa-i ajute in orice moment pe beneficiarii acestor servicii sociale.

Comunicarea, un aspect esential pentru motivarea celor varstnici

Pe langa siguranta pe care un camin o ofera, nu putem sa uitam nici de faptul ca acestia pot comunica cu alti varstnici, pot juca diferite jocuri de socializare, pot citi sau chiar pot participa la diferite activitati menite sa ii binedispuna. Chiar si pentru un batran este foarte importanta socializarea si discutiile cu oamenii din jur. In cazul celor ce locuiesc singuri, acest lucru este destul de greu, avand in vedere ca abia primesc vizite de la rude, dar bineinteles, acestea nu reusesc mereu sa ajunga, avand un job sau poate alte angajamente. 

Cu toate ca unii ar spune ca suntem egoisti, siguranta pe care ne-o ofera un camin de batrani este de mare pret, iar asta nu doar pentru linistea noastra, ci pentru linistea ca cei dragi noua sunt in siguranta. Nu de putine ori v-ati confruntat cu episoade in care ati stat in stres stiindu-i pe cei dragi singuri, lipsiti de ajutor. 

Cand ne gandim ca pot aparea tot felul de situatie, cum ar fi faptul ca incep sa se simta rau, un posibil incendiu sau orice tip de catastrofa de acest gen, cu siguranta avem un nod in gat, iar ideea de a-i sti in siguranta ne este benefica atat noua, cat si lor. Nu intamplator caminele de batrani au inceput sa se infiinteze, ci datorita faptului ca a aparut aceasta nevoie. Copiii au inceput sa traiasca departe de parinti, iar neputinta de a-i sti in siguranta i-a condus catre aceasta solutie, fapt ce nu este deloc de condamnat, ci mai degraba de apreciat, avand in vedere ca batranii se afla pe maini bune.