Utilizarea de semnalizatoare rutiere in trafic – iata ce trebuie sa stii
La nivelul traficului, semnalizatoarele rutiere au rolul de a ghida atat soferii, cat si pietonii, mentinandu-le siguranta. Aceasta ghidare este realizata prin semnale luminoase, marcaje si indicatoare speciale in general – motiv pentru care diversitatea de semnalizatoare rutiere pe care le poti intalni atunci cand sofezi este una cuprinzatoare.
Un alt aspect care trebuie luat in calcul este, de exemplu, modul in care semnalizatoarele trebuie respectate. Mai exact, care este ordinea de prioritatea a acestora? Apoi, daca administrezi proiecte la nivelul traficului, ai permisiunea de a instala semnalizatoare sau nu?
Iata cateva informatii utile cu privire la utilizarea semnalizatoarelor rutiere in trafic!
Care este ordinea de prioritate in trafic?
Conform legislatiei in vigoare, soferii – dar si pietonii – care circula pe drumurile publice trebuie sa respecte toate marcajele si semnalizatoarele rutiere prezente, dar si semnalele agentilor responsabili de dirijarea circulatiei. Dar cum stii ca respecti ceea ce trebuie? In unele cazuri, semnul de circulatie poate spune altceva decat semnalele politistului, de exemplu.
In acest caz, intra in vigoare ordinea de prioritate, stabilita prin lege – mai intai se au in vedere semnalele speciale de avertizare luminoasa sau sonora, apoi semnalele politistului urmate de semnalizare temporara care modifica regulile normale de circulatie, semnalizatoare rutiere luminoase, indicatoare, marcaje, regulile de circulatie obisnuite (in aceasta ordine).
Astfel, semnalele speciale si semnalele politistului sunt cele mai importante elemente – daca sunt prezente in trafic, ele trebuie urmate intocmai.
Cine poate instala semnalizatoare rutiere?
Semnalizatoarele rutiere nu pot fi instalate de oricine. De exemplu, ca sofer, ai dreptul de a amplasa un semnalizator – triunghiul obisnuit – doar in cazul in care esti implicat intr-un accident sau opresti pe autostrada din diferite motive. Nu poti amplasa semnalizatorul respectiv – sau oricare alt element de semnalizare – pentru a modifica, de exemplu, regimul normal de circulatie de pe aleea din fata casei.
Orice tip de semnalizatoare rutiere se instaleaza doar de administratorul drumului public, dupa ce acesta a obtinut aprobarea politiei. Astfel, o firma de constructii sau mentenanta la nivelul traficului are nevoie de diverse permise pentru a putea aplica chiar si un simplu con.
In caz contrar, oricine ar putea modifica sensul unui drum sau delimita benzile acestuia dupa bunul plac.
Ce tipuri de semnalizatoare rutiere ai la dispozitie?
Daca lucrezi in domeniu, probabil doresti sa stii ce tipuri de semnalizatoare rutiere poti folosi la nivelul traficului:
- Conuri rutiere flexibile reflectorizante, pentru marcaje uzuale;
- Indicatoare, panouri si sageti pentru a semnaliza anumite aspecte, precum lucrari, prezenta camioanelor, limite de viteza impuse;
- Semnalizatoare instalate la nivelul remorcilor pentru a semnaliza zone in lucru;
- Panouri luminoase de diferite dimensiuni si forme;
- Semnalizatoare rutiere reflectorizante;
- Bariere, balize, folii si lanturi concepute special pentru delimitarea zonelor, indiferent de situatie.
Dupa cum poti vedea, ai la dispozitie o gama variata de semnalizatoare rutiere. Astfel, atunci cand se pune la punct un proiect, administratorii trebuie sa determine din timp tipul de semnalizatoare pe care trebuie sa il foloseasca – unele circumstante impun utilizarea anumitor tipuri de semnalizatoare.
In schimb, daca esti la inceput de drum si ai nevoie de semnalizatoare – sau vrei sa-ti actualizezi stocul -, magazinul online VESTA iti este alaturi – calitate superioara la preturi competitive!