Parvoviroza se tratează? Află care este tratamentul potrivit câinelui tău! 

Parvoviroza se tratează? Află care este tratamentul potrivit câinelui tău!

Parvoviroza se tratează? Află care este tratamentul potrivit câinelui tău! 

Parvoviroza este o boală extrem de contagioasă și periculoasă pentru câini. De obicei, câinii mor după 2-3 zile de la începerea simptomelor. Dacă suspectezi parvoviroza în câinele tău, ia imediat acțiune.

În mod normal, apelezi la veterinar pentru a rezolva problema și pentru a-i oferi tratamentul necesar. Însă, dacă ești 100% comis să îți îngrijești câinele (zi și noapte) poți trata parvoviroza acasă.

Înainte de a afla cum poți face asta acasă, trebuie să știi că nu există medicament care să distrugă virusul. Este foarte rezistent, iar tratamentul se ocupă de fapt de rezolvarea complicațiilor secundare. Câinii au simptome precum diaree, vomă, slăbiciune, deshidratare, febră, lipsa poftei de mâncare și altele. Ideea este să te ocupi de aceste simptome, pentru ca sistemul imunitar al câinelui să combată boala.

Astfel, ca să-ți tratezi eficient câinele, trebuie să te axezi pe 3 lucruri: hidratare, diaree și glicemie.

Sfaturi pentru tratarea câinelui bolnav de parvoviroza

  • Hidratarea

Verifică nivelul de hidratare al câinelui tău prin a ciupi ușor pielea de pe ceafa sa. dacă revine imediat la loc, este ok. Dacă durează 2 secunde, câinele tău este deshidratat și are nevoie de lichide. Le poți administra:

  • Intravenos

În mod normal, lichidele sunt administrate intravenos de către un veterinar. Îți poți duce câinele la veterinar pentru câteva ore pentru administrare, iar apoi îl poți aduce acasă.

  • Subcutanat

Pentru asta ai nevoie de o trusă specială. Fie ți-o dă veterinarul sau o poți comanda online. Totodată, poți învăța din tutoriale cum să o folosești. Însă este extrem de important ca lichidele să fie la o temperatură potrivită. Nu vrei să îți arzi câinele, dar lichidele trebuie să fie calde. Pentru a testa temperatura, varsă-ți o picătură pe încheietură.

  • Lichide cu electroliți

Câinii cu parvoviroză au imbalanțe ale electroliților (sodiu și potasiu). Deși astfel de lichide se cumpără, poți face lichide bogate în electroliți acasă:

Apă de ovăz:

  • 1.8 litri apă filtrată
  • 250 grame de ovăz (nu varianta instantă)
  • 90 de grame melasă
  • 6 grame de sare de mare

Pune apa la fiert. După ce fierbe, adaugă ingredientele și lasă-le 5 minute, apoi închide focul și așteaptă 20 de minute. Separă lichidul de ovăz și ai apă de ovăz, potrivită pentru câinele tău. Poți suplimenta apa de ovăz cu ceai de ghimbir pentru a combate voma și greața. Poți adăuga turmeric pentru aceleași motive.

Diareea – evită medicamentele fără prescripție

Evită să folosești medicamente fără prescripție pentru diaree. În schimb, folosește ierburi și tratamente homeopatice. Medicația exactă pe care să o folosești depinde, de aceea e cel mai bine să consulți veterinarul. Acesta te poate îndruma ca să afli care sunt cele mai bune și care nu au efecte secundare însemnate.

Glicemia poate fi verificată prin culoarea gingiilor

Ca să verifici glicemia câinelui, verifică culoare gingiilor. Dacă sunt palide sau albe, atunci glicemia este mică. Poți rezolva asta prin a freca melasă de gingiile câinelui în fiecare oră.

Sau dacă nu, îi poți face piure din ficat de vită, după cum urmează:

  • 2 bucăți de ficat de vită
  • Apă de ovăz sau lichid cu electroliți
  • Un sfert de banană coaptă

Fierbe ficatul de vită până când e bine gătit. Pune-l apoi în blender alături de banană și câtă apă de ovăz e necesară pentru o consistență mai lichidă. Dacă greutatea câinelui este sub 10 kg, dă-i 5 grame de piure de ficat de vită. Între 10 și 20 kg, dă-i între 5 și 15 grame. Iar dacă este peste 20 de kg, dă-i 30 de grame. Adaugă 5 grame pentru fiecare 5 kilograme în plus.

Acestea fiind zise, poți începe să pui în practică ce ai învățat. Însă aceste rețete și sfaturi nu înlocuiesc sfatul veterinarului. Consultă-te cu unul înainte de a lua acțiune.