De ce este important sa reciclam plasticul?
Plasticul este unul dintre cele mai versatile materiale pe care le folosim. Se gaseste peste tot in jurul nostru, fie ca suntem acasa, la locul de munca, in magazine sau in vacanta. Cu toate acestea, prevalenta materialelor plastice inseamna, de asemenea, ca avem cantitati mari de eliminat. Mai mult decat atat, cand vine vorba de plastic, este nevoie de reciclare. Dar de ce?
Dupa cum probabil stii, exista multe tipuri de materiale plastice, majoritatea dintre ele putand fi reciclate. Dar, probabil ca nu stii de ce ecologistii si expertii in deseuri iau in serios reciclarea plasticului.
Materialele plastice reprezinta o cantitate imensa din deseurile noastre solide.
Dupa cum am mentionat, exista cantitati mari de materiale plastice care sunt eliminate ca deseuri solide. Dar probabil vei fi surprins sa stii ca plasticul reprezinta mai mult de 12% din toate deseurile solide eliminate. Acest lucru este echivalentul a 30 de milioane de tone de plastic eliminate in fiecare an!
Partea negativa a eliminarii plasticului este ca acesta ajunge, pur si simplu, sa fie aruncat la gropile de gunoi impreuna cu alte deseuri. Avand in vedere ca majoritatea tipurilor de plastic pot fi reciclate, trimiterea plasticului la gropile de gunoi este un lucru nefast pentru mediu. Acesta este motivul pentru care trebuie sa ne abtinem sa aruncam plasticul impreuna cu deseurile solide si sa il trimitem la reciclare.
Plasticul are nevoie de foarte mult timp pentru a se descompune.
Specialistii au ajuns la concluzia ca plasticul are nevoie de 500-1000 de ani pentru a se descompune. Asadar, atunci cand aruncam plastic in gropile de gunoi, acesta nu se descompune usor. Mai degraba, infunda spatiul valoros al depozitului de deseuri.
In plus, daca materialele plastice sunt trimise la unitatile de procesare a deseurilor, acestea pot suprasolicita instalatia, ceea ce duce la o alta problema. Arderea plasticului este foarte daunatoare mediului. Si de parca aceste doua lucruri nu ar fi destul de rele, daca plasticul este aruncat in ocean, apa oceanului va fi contaminata.
Poluarea cu plastic este o problema majora.
In timp ce poluarea cu plastic este predominanta in depozitele de gunoi, asa cum am mentionat, nu este singurul loc in care plasticul provoaca poluare. De fapt, 90% din toate deseurile care plutesc pe suprafetele oceanelor sunt din plastic.
Iar plasticele din ocean dauneaza cu adevarat ecosistemului. Peste un milion de pasari marine si mai bine de 100 000 de animale marine sunt ucise de poluarea cu plastic in fiecare an.
Poluarea cu plastic este o problema majora care trebuie luata cat mai in serios si rezolvata repede. Daca nu o oprim, vom crea un mediu din ce in ce mai nociv pentru generatiile viitoare.