Ce trebuie să știi despre componentele electronice?
Orice dispozitiv electronic modern conţine componente electronice sau piese electronice. Componentele electronice nu sunt altceva decât dispozitive discrete de bază folosite pentru a influenţa electronii sau câmpurile asociate lor. Ele vor fi disponibile într-o singură formă, sunt folosite de către electronişti atunci când repară sau când produc anumite electronice, aparatură de orice tip, părţi din acea aparatură.
Nu e vorba de elemente electrice, să nu confundaţi componentele electronice cu elementele electrice-cele din urmă sunt abstracţii conceptuale, nişte componente electronice, într-adevăr, dar idealizate.
Unde găsim componentele electronice?
Orice componentă electronică are terminale şi cabluri electrice, conducători conectaţi la alte componente prin cabluri pentru a se obţine circuite electronice cu funcţii diverse. Componentele electronice se ambalează discret sub forma unor reţele sau reţele de componente asemantoare, dar sunt şi integrate în pachete, circuite integrate cu semiconductoare, circuite integrate hibride.
Toate componentele electronice se pot clasifica foarte simplu. Ele sunt pasive, active şi electromecanice. Cele pasive nu furnizează energie, cele active furnizează energie, vezi bateria.
Deci componentele electronice active, pe care le puteţi cumpăra şi de la magazinul online ZuTech la preţuri foarte bune, se vor baza pe surse de energie. Avem componente de amplificare, tranzistori sau tuburi vid de tripod, diode tunel.
Componentele electronice pasive nu au cum să introducă energie netă în circuite, nu se bazează pe nicio sursă de energie, nu amplifica, dar pot creşte tensiunea sau curentul. De obicei aici avem componente cu două terminale, rezistenţele, condensatoarele, inductoarele, transformatoarele.
Componentele electronice electromecanice efectuează operaţiuni electrice şi folosesc piese în mişcare, conexiuni electrice.
Exemple de componente electronice
Exemple de componente electronice active: semiconductori, diode, redresor, punte diodă, diode supresoare de tensiune tranzitorie, unipolară, bipolară, varicap, varactor, dioda cu capacitate variabilă, dioda emiţătoare de lumină sau LED, fotodioda, dioda cu curent constant, dioda pentru curent alternativ, tranzistori pentru amplificări şi comutări semnale electronice şi energie electrică.
Exemple de componente electronice pasive: rezistoare, condensatoare, bobine, ansambluri de astfel de componente.
Revenind la componenta electronică discretă, aceasta este acea componentă care îndeplineşte doar o singură funcţie, de exemplu condensatorul. Nu are legătură cu circuite integrate, hibride cu funcţii active, pasive în acelaşi pachet. Miniaturizarea din electronică modernă a dus la dispariţia componentelor electronice discrete individuale. Le mai vedem în electronică, inginerie electrică, unde avem nevoie de tensiuni mari, puteri.
Domeniile de aplicare ar fi în electronică de putere, inginerie electrică, pentru sezori, electronică digitală, interfaţa umană, în producţia de prototipuri, serii mici, în educaţie. Componentele electronice rămân o parte importantă a electronicii moderne.