Centrale termice pe lemne: Ce trebuie sa stii despre ele
Sunt centrale pe lemne acelea care, asa cum indica si terminologia, utilizeaza ca material de combustie lemnul. Centralele pe lemne moderne sunt acoperite cu fonta sau caramida refractara si pot sa ajunga sa incalzeasca, in functie de model, ambiente chiar foarte mari, de pana la 120 metri patrati. Adesea sunt utilizate in casele din mediul rural si in cabanele din munti, dar nu sunt putini orasenii care au facut aceasta alegere pentru a flanca sau substitui instalatiile termice traditionale cu calorifere.
Centralele pe lemne proiectate mai recent sunt studiate in asa fel incat sa se integreze in cel mai bun mod posibil in ambientul in care vor fi utilizate si, din acest motiv, sunt prezente pe piata in diverse culori, modele si dimensiuni.
Categoria de centrale termice constituie un exemplu in acest sens, cu o mare varietate de centrale pe lemne. Multe modele de centrale pe lemne permit, pe langa incalzirea casei, chiar si prepararea mancarii.
Centrale termice pe lemne – avantaje si dezavantaje
Asemenea tuturor instalatiilor termice, centralele pe lemne prezinta avantaje si dezavantaje. Unul dintre avantaje il constituie faptul ca modelele din noua generatie sunt concepute in asa fel incat sa acumuleze caldura pe care sa o elibereze in mod treptat in ambient, permitand in consecinta o economie de combustibil si o mai mare autonomie termica pentru propria locuinta.
Evident ca instalarea acestor aparate trebuie sa fie bine gandita pentru ca o caldura in exces poate sa deterioreze perdelele, covoarele sau mobila, sau chiar mai rau, pot aduce daune persoanelor.
Centralele pe lemne prezinta dezavantajul ca trebuie aprinse manual, procedura pe care nu toti o percep ca fiind placuta; e adevarat, insa, ca odata aprinse, nu este nevoie sa le aprindem din nou, deoarece lemnul arde in continuu; este insa necesar ca in primele 10-15 minute de functionare, sa o mentinem la un regim de maxima capacitate.
Spre deosebire de centralele pe peleti, cele pe lemne nu necesita curent electric pentru functionare. Centralele pe lemne moderne sunt dotate cu un sistem de dubla combustie, datorita caruia emisiunile de gaz si fum sunt minimalizate.
Un aspect interesant al centralelor pe lemne este cel legat de posibilitatea de a gati profitand de jaraticul format in urma arderii lemnului.
Unele probleme pot rezulta din aprovizionarea cu combustibil; lemnul ocupa mult spatiu, fapt incomod pentru cei care locuiesc la etajele superioare si pentru cei care dispun de putin spatiu de depozitare. Este adevarat, insa ca lemnul este un material usor de procurat, mai ales pentru cei care locuiesc la tara sau in zonele montane.
In ceea ce priveste aspectul intretinerii, centralele pe lemne nu presupun un mare effort; este suficienta golirea periodica a castei destinate cenusei si se recurge la curatenia cosurilor o data pe an.