Serviciile sociale pentru persoane varstnice – contributia beneficiarului sau finantare?
Exista o serie de neclaritati in ceea ce priveste functionarea unui camin pentru persoane varstnice. Atunci cand vorbim despre serviciile sociale pe care beneficiarii le primesc, intervine adesea intrebarea privind sursa fondurilor.
O pondere semnificativa a populatiei considera ca suma pe care beneficiarul o achita lunar este suficienta pentru functionarea unui camin pentru batrani. Nimic mai fals. In mod constant se fac solicitari catre noi finantari de la bugetul local sau bugetul de stat deoarece contributiile efectuate de beneficiari nu acopera cheltuielile.
Un camin pentru persoane varstnice se supune unor norme si reguli extrem de bine stabilite. Astfel, caminele se pot afla si in situatia in care, beneficiarii serviciilor sociale nu acopera in niciun procent cheltuielile.
Mai exact, in functie de venitul pe care beneficiarul il realizeaza, precum si cel al apartinatorilor legali, daca este cazul, se va stabili valoarea costurilor serviciilor. Asa cum am mentionat anterior, exista totusi si posibilitatea ca acesta sa nu realizeze venituri si sa nu aiba niciun sustinator legal. Pentru acestia, costurile serviciilor sociale vor fi sustinute in totalitate din bugetele publice.
Cheltuieli si necesitati pentru care se solicita finantare
Intregul set de cheltuieli necesare pentru ca un camin pentru persoane varstnice sa functioneze in parametrii normali nu va fi asigurat nici de plata integrala a beneficiarului. Fiind vorba despre un spatiu destul de mare, cheltuielile sunt raportate direct proportional.
Pentru ca toate aspectele privind caminele de batrani sa se desfasoare intr-un mod cat mai corect, responsabilitatile sunt divizate intre administratia publica centrala si cea locala. Pentru a intelege mai clar la ce anume se refera solicitarile de finantare, va propunem o enumerare a acestora:
- Cheltuieli de investitii si reparatii, acolo unde este cazul, pentru caminele de batrani si unitatile de asistenta sociale localizate in zone defavorizate;
- Sprijin prin finantare in acoperirea cheltuielilor curente al caminelor pentru persoane varstnice;
- Finantarea unor activitati de asistenta sociala realizate de fundatii si asociatii romane;
- Finantarea programelor destinate dezvoltarii si sustenabilitatii serviciilor sociale destinate persoanelor varstnice;
- Alte cheltuilei stabilite prin intermediul legilor bugetare.
Situatiile inopinante si cheltuielile neprevazute ale unui camin pentru persoane varstnice sunt un exemplu concis de situatii in care este nevoie de sprijinul statului. Acesta din urma, dator sa asigure fiecarei persoane un nivel decent de trai, raspunde prompt si in masura posibilitatilor tuturor solicitarilor.
Atunci cand vorbim despre persoane varstnice, discutam despre o categorie vulnerabila. Adesea batranii se confrunta cu marginalizare si excludere sociala si isi gasesc linistea intr-un astfel de camin. Pentru ca intreg personalul isi doreste sa le ofere servicii de calitate, se fac demersuri zilnice pentru ca viata intr-un camin sa fie imbunatatita.
Contributia beneficiarilor in cadrul unui camin pentru persoane vastnice
Luand in calcul situatia conform careia persoana varstnica fie are venituri proprii, fie are apartinatori legali, contributia lunara este de maximum 60% din valoarea veniturilor personale. Se urmareste mentinerea unui echilibru in viata persoanelor varstnice, dar si o legislatie unitara, aplicabila tuturor institutiilor cu profil similar.
Procentajul de 60% este, deci, stabilit prin lege pentru a impedica orice forma de actiune nelegitima asupra acestei categorii de persoane vulnerabile. De ingrijirea unei persoane ce nu dispune de venituri si nici de apartinatori legali se vor ocupa in aceeasi masura caminele pentru batrani cu sprijin de la bugetul local.
Este foarte important sa intelegem faptul ca orice persoana varstnica are dreptul la o viata mai buna. Indiferent de valoarea veniturilor de care dispune, batranii merita sa isi petrecea intr-un mod linistit si placut ultima etapa a vietii. Este o perioada dificila din viata lor prin care trebuie sa treaca fara sa stres, ganduri negative sau singuratate. De multe ori, batranii sfarsesc din viata tocmai pentru ca duc lipsa de companie, atentie si ingrijire.
Contributia beneficiarilor este un alt sprijin in plus pentru caminele de batrani, insa nu este si sursa suficienta pentru ca acestea sa functioneze constant. Astfel, exista o relatie de colaborare intre cele 3 entitati implicate direct in relationarea cu caminul pentru persoane varstnice: beneficiar, autoritatile administratiei publice locale si autoritatile statului.
Scopul principal pentru care caminele de batrani primesc finantarea de care au nevoie este pentru a le oferi varstnicilor un nivel decent de trai. Alimentatia si conditiile igienico-sanitare sunt doua exemple de aspecte de la care nu se poate face rabat.
Astfel, in conformitate cu normele in vigoare, se urmareste cu strictete respectarea standardelor privind ingrijirea persoanelor varstnice in centre de zi, camine sau centre rezidentiale.