De ce sunt mai eficiente lustrele cu LED?
Tehnologia iluminatului a parcurs un drum lung de la inceputul anilor 1900, cand productia de masa a becurilor cu incandescenta a inlocuit sfesnicele si lampile cu ulei pentru iluminarea locuintei. Decenii mai tarziu, producatorii de iluminat si-au dat seama de importanta eficientei energetice.
Eficienta lustrelor LED
Acest lucru a dus la popularizarea becurilor fluorescente compacte care consuma cu aproximativ 75% mai putina energie decat becurile incandescente conventionale. Necesitatea unei surse de lumina si mai eficienta decat cele cu incandescenta este subliniata de costurile in crestere ale energiei si de noua legislatie privind eficienta becurilor adoptata de guvern si unele guverne ale statelor.
Similar cu faptul ca becurile incandescente timpurii au facut ca lumanarile aprinse sa fie depasite, iluminatul cu LED-uri are mai multe beneficii de economisire a energiei, care vor face ca becurile cu incandescenta si luminile fluorescente compacte sa devina un lucru din trecut. Citeste primele 3 beneficii pe care trebuie sa le cunosti despre iluminatul cu LED si vezi ce o face tehnologia de iluminat a viitorului.
Becurile incandescente elibereaza 90% din energie sub forma de caldura. In schimb, becurile LED ofera o eficienta mai mare si raman relativ reci la atingere. Aceasta inseamna ca becurile cu LED-uri convertesc energia de la sursa de alimentare in energie semnificativ mai bine decat becurile cu incandescenta si lampile fluorescente compacte.
Calitatea si culoarea luminii produse de lustrele LED sunt relativ usoare pentru ochi. Becurile LED combina de obicei LED-urile rosii, verzi si albastre pentru a crea lumina alba. Culoarea luminii cu LED-uri poate fi masurata utilizand Indexul de redare a culorii sau CRI, care indica cat de bine reda o sursa de lumina o culoare in comparatie cu aceeasi culoare in lumina naturala stralucitoare. CRI variaza de la 1 la 100, iar cu cat este mai mare ratingul CRI, cu atat becul este mai capabil sa redea culorile.